Zoals ieder jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag haar plannen voor het komende jaar. We zetten drie belangrijke wijzigingen voor 2019 voor je op een rijtje.
Btw-verhoging
Vanaf 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Lever je producten of diensten die onder het lage btw-tarief vallen? Als je nu een offerte stuurt moet je in sommige gevallen al het tarief van 9% vermelden. Dit hangt ervan af wanneer je betaald wordt. Er zijn verschillende situaties:
- Stuur je nu een offerte en word je betaald in 2018? Dan zet je 6% btw op de offerte en ook op de factuur.
- Stuur je nu een offerte en word je pas in 2019 betaald? Dan zet je 9% op de offerte en later ook op de factuur.
- Weet je niet wanneer je betaald wordt? Zet dan 6% op je offerte en spreek met jouw opdrachtgever af dat je dit zal verhogen naar 9% als de opdrachtgever pas in 2019 betaalt.
De koopkracht groeit
“Meer mensen moeten merken dat het goed gaat”, werd in de Troonrede gezegd. In 2019 zal de koopkracht gemiddeld stijgen met 1,5%. De koopkracht had hoger kunnen uitvallen, maar wordt getemperd door de verhoging van het lage btw-tarief.
Over het algemeen gaan mensen óf meer sparen óf meer geld uitgeven wanneer de koopkracht stijgt. Afhankelijk van waar jij je geld mee verdient kan dit kansen bieden voor jou als zzp’er.
Tegengaan schijnzelfstandigheid
De term ‘schijnzelfstandige’ is de laatste tijd al vaker in het nieuws geweest. Schijnzelfstandigheid betekent dat mensen die officieel zzp’er zijn in feite verkapt in dienst zijn bij een opdrachtgever. In de Troonrede werd aangegeven dat het kabinet schijnzelfstandigheid tegen wil gaan. Wil je meer informatie over schijnzelfstandigheid of vermoed je dat je zelf schijnzelfstandige bent? Lees dan dit artikel wat je het beste kunt doen.
Bron foto: nos.nl